slaapklachten.nl

Slaapcoaching voor ouders


Slaapcoaching voor ouders

Slaapcoaching voor ouders - wat is dat eigenlijk?

Vermoeidheid en wakkere nachten of uitslapen en een ontspannen baby. Soms hebben nieuwe ouders de indruk dat hun leven zich ontwikkelt tussen deze tegenstrijdige alternatieven, ondanks het geluk van hun nakomelingen. Ze kennen de ene maar al te goed, de andere die ze het liefst willen. Jonge ouders worden zeker ook geconfronteerd met ervaringen die niet anders kunnen zijn. Niet alle baby's zijn immers hetzelfde. Maar vaak zijn veel ouders verenigd door de problemen met de slaap: een korte slaap door de tijd en de daaropvolgende ervaringen van vermoeidheid en uitputting, prikkelbaarheid en spanning. Baby's die pas na een omslachtige procedure in slaap vallen, slechts enkele uren achter elkaar of die na de borstvoeding niet meer in slaap vallen. Er zijn veel dingen die ouders onder druk zetten na de geboorte van een kind. De ontwikkeling van hun baby, de groei, de gezondheid of de eerste tanden. Maar ook bijvoorbeeld de vraag: "En - slaapt uw kind al door? Hoe vaker het wordt gevraagd, hoe onaangenamer het wordt als je voortdurend "nee" moet zeggen. Meestal leidt dit tot nog grotere frustratie.

Voldoende slaaptijd

Veel koppels, veel moeders en vaders, zijn op hun fysieke en mentale grenzen. De uitputting verspreidt zich overal. Zelfs de baby is zichtbaar moe en chagrijnig. Als het tijd is om te gaan slapen, zijn veel baby's zelfs afhankelijk van hulpmiddelen zoals schommelen, dragen, rondlopen of wegen. Sommigen vallen zelfs op hun arm in slaap. Dan weer zijn de uren dat een baby slaapt te weinig en zijn de dutjes overdag te kort. De baby komt in de vroege ochtenduren of het duurt een eeuwigheid om 's nachts weer in slaap te vallen na de borstvoeding. Dit soort problemen zijn helaas maar al te bekend bij veel ouders. Vaak ontbreekt een bekwame oplossing, een soort begeleiding, waarbij de ouders serieus worden genomen in hun moeilijkheden. Dan is het belangrijk om hen stap voor stap te helpen om een manier te vinden om te kalmeren en manieren te vinden die leiden tot een goede en gezonde slaap voor alle betrokkenen.

Kan je beter slapen door middel van coaching?

Geen urenlange sprookjes, maar gewoon de hele nacht door slapen, zeggen sommigen. Twaalf uur slaap zou leuk zijn, zeggen anderen. En veel ouders kunnen niet eens meer dromen van zulke slaapfasen. In de ware zin van het woord. Want niet elke baby is gezegend met een goede nachtrust. Hoeveel slaapsituaties er zijn, kan niet in algemene termen worden gezegd. Maar het is goed om voor elke baby de juiste te vinden. Vaak missen ouders de kracht. Een slaapcoach kan dan helpen om de situatie te ontspannen en ook te objectiveren. Ongepaste gevoelens en reacties, die maar al te begrijpelijk maar contraproductief zijn, zoals agressie, prikkelbaarheid, ongeduld, verwijten en beschuldigingen komen vaak voor, maar helpen ook niet bij het oplossen van het probleem. Daarom zijn objectief onderbouwde structuren zo belangrijk om de moeilijkheden te overwinnen. In slaapcoaching wordt dit alles geanalyseerd en samen bekeken. Als het probleem voldoende wordt herkend, is het gemakkelijker om in afzonderlijke stappen verder te gaan.

Vermoeidheid als belemmering voor de slaap

Het klinkt natuurlijk paradoxaal, wanneer juist datgene wat moet leiden tot slaap, vermoeidheid, uiteindelijk het grote obstakel is. Maar veel mensen weten dit van zichzelf. Het juiste moment om naar bed te gaan wordt gemist. Men wil dit en dat nog steeds doen, lees nog twee pagina's van het boek of bekijk de film tot het einde. Daarbij mist men het juiste moment om naar bed te gaan. Het moment waarop het lichaam vermoeidheid en de noodzaak om te slapen signaleert. Als je oververmoeid bent, heeft dat vaak tot gevolg dat je niet meer kunt slapen.

Inventarisatie

Coaching is geen eenvoudige instructie. In het begin is een zorgvuldige analyse het belangrijkste. Voorafgaand hebben we een gratis informatiesessie. Wat ontbreekt er? Wat zijn de structuren van het dagelijks leven: eet- en slaaptijden - de hele structuur van de dag? Notulen en dagboeken - in de regel is een zevendaags dagprotocol direct na het eerste gesprek optimaal - zijn de eerste dingen die helpen om de situatie na het eerste gesprek met de ouders te beoordelen. In een gezamenlijke diagnostische discussie van ongeveer drie uur kijken we naar alle belangrijke factoren. Individuele hulp begint met een nauwkeurig onderzoek van alle omstandigheden en het is belangrijk om rekening te houden met de kleine dingen. Slaapcoaching houdt geen standaard training in. Slaapcoaching is altijd afhankelijk van het individuele geval en de individuele baby. Het gaat immers om de behoeften en het unieke karakter van elk kind. Wat zijn de redenen waarom hij of zij moeite heeft om in slaap te vallen, waarom wordt hij of zij 's nachts meerdere keren wakker? Hoe valt de baby in slaap? Wat heeft het nodig om in slaap te vallen? Is hij of zij gewend geraakt aan dingen die hij of zij helemaal niet nodig heeft om in slaap te vallen? Valt hij bijvoorbeeld alleen in slaap met lichamelijk contact of met muziek? Is de baby 's nachts bang? Wat kunnen ouders eraan doen?

  • Tips voor een goede nachtrust

    Tips

    Slaap je gewoon slecht of vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Lees dan onze tips voor een betere nachtrust.



  • Slaapstoornissen

    Als je nog niet weet óf je aan een slaapstoornis lijdt kun je het best de pagina slaapproblemen bezoeken.
  • Slaapproducten

    Producten

    Er zijn misschien wel duizenden producten die beweren je slaapproblemen op te lossen, wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
  • ABC

    ABC

    Kijk ook eens bij ons ABC, hier vind je veel voorkomende begrippen die te maken hebben met slaapklachten. Ook vind je hier de medische benaming van de slaapstoornissen terug.
  • Slaapklachten

    Heb jij last van slaapklachten, maar weet je nog niet welke stoornis dit precies is? Zoek het hier op!